Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου Θέμα: Παρέμβαση Υποψηφίου Δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη σχετικά με τη παγκόσμια ημέρα Τουρισμού

Η παγκόσμια ημέρα του Τουρισμού θα μπορούσε να είναι για την Ελλάδα εθνική επέτειος. Δεν είναι. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν έχουν να κάνουν με την οικονομία, που περνάει ύφαλο. Δεν έχουν να κάνουν με το προϊόν που είναι κορυφαίο. Έχουν να κάνουν με την οργάνωση, τη σαφή στόχευση και την προσπάθεια που χρειάζεται για να γίνουν πράξη οι αποφάσεις και η στόχευση.

Ότι ισχύει για την Ελλάδα ισχύει και για τη δική μας ευαίσθητη περιοχή γενικότερα. Ταυτισμένοι με την «πινέζα» στο χάρτη της ελληνικής επικράτειας, δεν είμαστε μία από τις πρώτες επιλογές του ταξιδιώτη για αναψυχή. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με την ανάδειξη του δάσους της Δαδιάς, του δέλτα του Έβρου και τη δημιουργία υψηλού επιπέδου μονάδων φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη ήταν σίγουρα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τι μένει να γίνει τώρα; Πώς θα συνεχιστεί η πορεία; Με τη διάχυση του παραδείγματος που έθεσαν αυτές οι περιοχές και εδώ, στον ακόμη πιο ακριτικό δήμο της Ορεστιάδας. Ο δήμος έχει τις προδιαγραφές. Το Λαογραφικό μας Μουσείο ανακαινίστηκε πλήρως. Τα καταλύματα στη περιοχή του Τριγώνου προάγουν τον αγροτουρισμό. Σαφή πλεονεκτήματα που μπορούμε να τονίσουμε και να επικοινωνήσουμε. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Στη περιοχή του Άρδα να απεγκλωβίσουμε τις ξύλινες κατασκευές από τη κτηματική υπηρεσία του δημοσίου. Να πείσουμε τον επισκέπτη να έρθει και πέραν του φεστιβάλ. Να πιέσουμε για τη δημιουργία μουσείου στο αρχαιολογικό χώρο της M. Δοξιπάρας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η βούληση. Και την έχουμε. Μπορούμε να την κάνουμε πράξη χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Τα νέα μέσα επικοινωνίας παρέχουν αυτές τις δυνατότητες κι εμείς, πιο ακρίτες από τους άλλους ακρίτες μπορούμε και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτά καταργούν τα σύνορα, αλλάζουν τις δυνατότητες πρόσβασης είναι κόμβοι και προορισμοί από μόνα τους.

Αλλά πριν έρθουμε σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή μεταξύ μας. Να δούμε και οι ίδιοι τι έχουμε να προσφέρουμε ως συνολικό προϊόν, να προσδιορίσουμε τη συνολική εμπειρία του Έβρου, όχι μόνο της Ορεστιάδας. Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι αξίζει τον κόπο η επίσκεψη. Όταν δείξουμε ότι ο Έβρος είναι συνολική εμπειρία. Ότι είναι μοναδικό βίωμα.

Πρώτο χρέος μας λοιπόν, η εξωστρέφεια. Όλα αρχίζουν από εκεί και καταλήγουν εκεί.


Βασίλης Μαυρίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Ορεστιάδας